167 Nederlandse gemeenten nemen kolenstroom af voor hun eigen elektriciteitsgebruik, bijvoorbeeld voor straatverlichting, stoplichten en gemeentepanden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van SOMO, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland. Daartegenover staan 141 gemeenten die de klimaatcrisis wél serieus nemen; zij nemen stroom af van een groene energieleverancier.

Sjoemelstroom

Als de SOMO-studie één ding laat zien, is het wel dat gemeenten weinig over hebben voor een gezond klimaat. Afgezien van de 141 voorlopers, doen veel gemeenten vooral iets voor de bühne. Ze laten hun kolenstroom groenwassen met groencertificaten, van wisselende kwaliteit. Soms gaat het om certificaten van Duitse windenergie of Italiaanse zonnestroom, maar vaker om spotgoedkope en waardeloze certificaten van Noorse waterkrachtcentrales of IJslandse aardwarmte. Deze wisseltruc is weliswaar legaal, maar draagt op geen enkele wijze bij aan de vergroening van de energievoorziening.

Wat kunt u doen?

  1. Bekijk op onderstaande kaart of uw gemeente voor groene stroom kiest. Zo niet, onderteken de petitie in uw gemeente.
  2. Geef zelf het goede voorbeeld: stap over op groene energie én bespaar tot €400. Een Robin Good Energieadvies maakt het u gemakkelijk!

Wij zijn benieuwd wat u gaat doen tegen sjoemelstroom. Laat het ons weten in een reactie op dit artikel!

Robin Good Deals
“Alles voor een eerlijke klantbehandeling!”